Westerhelling

Ik zoek een klooster voor een retraite. Nabij Nijmegen vind je de rust en begeleiding naar jouw levensbedoeling.

Huis van aandacht •

“Heb geduld met alles wat in je hart nog niet tot een oplossing is gekomen en probeer de vragen zelf lief te hebben, als gesloten kamers en als boeken die in een volkomen onbekende taal zijn geschreven. Zoek nu niet naar de antwoorden die je niet gegeven kunnen worden, omdat je niet in staat zou zijn, ze te leven. En het gaat erom alles te leven. Leef nu je vragen. Misschien leef je dan gaandeweg, ongemerkt, op een dag in een ver verschiet 
het antwoord binnen.”

– Rainer Maria Rilke

Ben jij op zoek naar dieper contact met jezelf, je lichaam, je eten, je omgeving en de natuur? 
Wil je ontdekken wat aandacht voor jouw leven kan betekenen?
 En ben jij tussen de 18 en 35 jaar oud?

Kom dan naar het ‘Huis van aandacht’. 
 
Twee keer per jaar start er een serie van twee weekenden waarin je kan proeven van aandachtig aanwezig zijn. 

Praktische informatie •

Het Huis van aandacht is een oefenplaats voor leven met aandacht. Tijdens de weekenden wordt de stilte ingebed en aangevuld door een duidelijke structuur. We bieden een rustig dagritme aan, met de nadruk op praktisch doen en reflectie daarop. 

Anders dan bij de Stille dagen, geven wij je handreikingen die helpen om opmerkzaam te worden: denk aan stiltewandelingen, creatieve werkvormen, het lopen van een labyrint, momenten van uitwisseling, lichaamsoefeningen en visualisaties. In deze oefeningen gaat het vooral om het ervaren. Ze moedigen je aan om stil te staan, ontvankelijk en opmerkzaam te worden en om je over te durven geven.

Individuele rust en stilte zijn ingebouwd in het programma zodat bezinning en bewustwording ruimte krijgen. In het Huis van aandacht nemen we de tijd voor dagelijkse dingen zoals de tafel dekken, koken en eten. Zo kun je leren om te vertragen en aandacht te bewaren. 

Voor aandachtig leven bestaat geen methode of trucje. Het is een levenshouding die je je langzaam en met veel vallen en opstaan eigen kunt maken. De oefeningen in het Huis van aandacht kunnen daarin ondersteunen.

Je bent samen met maximaal 7 andere mensen te gast in ons Stiltehuis. In deze cocon van rust beschik je over je eigen kamer die is ingericht op eenvoud: een bed, tafel, wastafel en kleerkast. In het huis zijn douches en toiletten aanwezig, net als beddengoed en handdoeken.

Je hoeft dus alleen te zorgen voor kleding, toiletspullen en wat je verder nog nodig denk te hebben (denk bijvoorbeeld aan een notitieboek). Alles wat je nodig hebt is er, niets meer. Zo is de stilte beter voelbaar.

Het programma vindt deels buiten plaats. Neem daarom ook regenkleding en wandelschoenen mee. Sloffen voor in huis zijn een aanrader.

Vrijdag
15:00 Welkom
15:45 Oefening om te landen
17:00 Stille tijd
18:30 Avondeten
20:00 Thee/koffie en gesprek
21:00-21:30 Avondstilte 

Zaterdag
8:00-8:30 Ochtendstilte
9:00 Ontbijt
10:00 Thee/koffie
10:30 Stiltewandeling en aandachtsoefening
13:00 Lunch
13:30 Stille tijd
14:45 Thee/koffie
15:00-16:30 Themaverdieping/creatieve werkvorm
18:30 Avondeten
19:45 Thee/koffie
20:00-21:30 Visualisatie en avondstilte 

Zondag
8:00-8:30 Ochtendstilte 

09:00 Ontbijt

10:00 Inzicht en Uitzicht
10:30 Thee/koffie
11:15 Vervolg Inzicht en Uitzicht
13:00 Lunch
14:30 Gezamenlijke afsluiting


* onze maaltijden zijn vegetarisch 

Ieder jaar vinden er twee series van het Huis van Aandacht plaats. Het is de bedoeling dat je aan beide weekenden van een serie meedoet. De weekenden beginnen op vrijdagmiddag om 15.00 uur en eindigen op zondagmiddag om 15.30 uur.

2024

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor Huis van aandacht.

Wij vragen per serie van twee weekenden (van vrijdag tot en met zondag) in totaal 270,- euro. 
Wil je graag komen maar belemmert het bedrag je? Neem dan contact met ons op.

Na aanmelding krijg je een bevestiging van jouw aanmelding en laten we je weten of er plaats is. Zo ja, dan ontvang je ook de betaalgegevens. Als we het bedrag ontvangen hebben, is je aanmelding definitief.

De inkomsten uit de tarieven zijn voor ons niet kostendekkend. De tarieven die we in rekening brengen zijn laag zodat ook mensen met een kleiner budget kunnen komen. Als je het kunt missen zouden we het daarom erg op prijs stellen als je wat extra’s overmaakt. 

Als je jouw deelname annuleert tot 4 weken vóór aanvang van een activiteit (ongeacht de reden) brengen we van het betaalde bedrag €25 annuleringskosten in rekening voor de administratieve verwerking. Bij annulering vanaf 4 weken tot 1 week vóór aanvang brengen wij de helft van het deelnamebedrag in rekening. Bij annulering binnen één week voor aanvang én bij onderbreking van een activiteit betaal je het volledige bedrag.

Bij annulering doorschuiven naar een andere activiteit is niet mogelijk.

Het is niet mogelijk om slechts bij een gedeelte van een activiteit aanwezig te zijn. Mocht je na je aanmelding bij nader inzien toch niet de volledige tijd aanwezig kunnen zijn, dan beschouwen we dit als een annulering.

Graag vragen we je om schriftelijk of per e-mail te annuleren via info@leerhuiswesterhelling.nl

Wij behouden ons het recht voor om een activiteit te wijzigen en bij onvoldoende aanmeldingen te annuleren. Bij annulering door het Leerhuis Westerhelling krijgt je het geld volledig terug.