Westerhelling

« Terug naar Blogpagina

 

Je laten dragen

Als een arts niet weet of een patiënt gebaat is bij een behandeling, dan doet hij er verstandig aan om een tijdje af te wachten. Goede kans dat het na verloop van tijd vanzelf beter gaat, het lichaam heeft immers een groot zelfgenezend vermogen. Door in te grijpen wordt het probleem misschien wel erger. Vandaar dat een belangrijk medisch basisprincipe luidt: ¨In dubio abstine¨. Oftewel: ¨bij twijfel, niets doen¨.

Iets vergelijkbaars heb ik zelf gemerkt toen ik met zware RSI-klachten te maken had. Ik was krampachtig op zoek naar manieren om ervan af te komen, en door die kramp hield ik de klachten juist in stand. Pas toen ik kon accepteren dat de klachten er nu eenmaal waren en ik me aan mijn levenssituatie kon overgeven kon ik ontspannen en begon mijn herstel. Hetzelfde zie ik vaak gebeuren bij mensen die kampen met een een burn-out. Vaak zijn die heel hard hun best aan het doen om aan hun herstel te werken. Dat heeft meestal niet veel zin, omdat ¨heel hard je best doen¨ nou juist de oorzaak van het probleem is. Om te herstellen is het in deze gevallen nodig om zelf een stap terug te doen en te vertrouwen op het zelfgenezend vermogen van ons lichaam.

Herstellen van RSI of een Burnout zijn duidelijke gevallen van wat filosoof Alan Watts ¨the backwards law¨ noemde: hoe harder je probeert, hoe minder het lukt. Daarvan bestaan meer voorbeelden: in slaap vallen, creatief zijn, mensen imponeren, ontsnappen uit drijfzand, nìet denken aan een roze olifant… Stuk voor stuk situaties waarbij ¨hard je best doen¨ doorgaans een averechts effect heeft.

Dit geldt ook voor meditatie. Meditatie is iets waar bezoekers van de Westerhelling vaak bekend mee zijn. Mij valt op dat veel mensen meditatie lijken te ervaren als hard werken. Men legt vaak veel nadruk op op wat je zou moeten dóen tijdens de meditatie. Afhankelijk van het soort meditatie zijn dat dingen als: je ademhaling volgen, een mantra volgen, iets visualiseren, aandacht hebben voor je lichaam, etc. Die methode wordt dan aangewend om een bepaald doel te bereiken: je hoofd leeg krijgen, meer rust, minder stress, beter functioneren in het dagelijks leven, of het bereiken van één of andere speciale bewustzijnstoestand.

Ik geloof zelf meer in een andere benadering van meditatie, een ¨backwards law¨-benadering. We hoeven tijdens de meditatie niets te bereiken, we hoeven nergens naartoe te werken. We hoeven onze gedachten en gevoelens niet te ¨managen¨, we mogen ze gewoon laten komen en gaan. Alleen dàn ervaren we geen afstand tussen ¨hoe het is¨ en ¨hoe het zou moeten zijn¨. Of dat gebeurt hebben we niet zelf in de hand, het is iets wat ons gegeven wordt. Immers: als we zelf ergens naar streven bevestigt dat alleen maar het idee dat onze situatie anders is dan hij zou moeten zijn. Gaan zitten met de juiste intentie is misschien het enige wat we wél kunnen doen. We dienen bereid te zijn om onszelf toe te vertrouwen aan het Leven, aan God, of zoals boeddhisten zeggen: aan ¨de tienduizend dingen¨. Zodat er aan ons gewerkt kan worden in plaats van zelf ergens aan te werken. We mogen ons laten dragen. Ik heb het idee dat we dat tegenwoordig een beetje verleerd zijn.

Thomas Volman

Inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=O42tZse-P6w https://www.youtube.com/watch?v=MF7RzKFMuT4